Categorie:Vierwindstreken/Werkwijze

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Versie door Astrid4W (overleg | bijdragen) op 14 nov 2019 om 00:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Wij werken volgens de werkwijze Met Woorden in de Weer zoals die door Marianne Verhallen en Dirkje van den Nuft is ontwikkeld.Portaal:Woordenschatdidactiek Dat houdt onder andere in dat wij per klas minimaal 20 woorden per week aanbieden, in de vorm van vier clusters, aangevuld met losse woorden. De clusters slaan we op en bewaren we zowel op de Woordwiki als in grote bakken die in elke klas aanwezig zijn.

De leerkrachten selecteren woorden uit de verschillende methodes. Elke parallelklas biedt die clusters in ieder geval aan. Verder bieden leerkrachten uiteraard ook woorden aan die specifiek in hun klas nodig zijn om zo het idee achter Met Woorden in de Weer niet te veronachtzamen. Bovendien wordt er elk jaar gekeken of de clusters die het jaar ervoor gemaakt zijn nog voldoen en ze worden zo nodig aangepast/ uitgebreid.

Wij hebben op school de afspraak dat alle leerkrachten de Schooltaalwoorden aanbieden. De lijst die daarvan bestaat hebben wij over de verschillende groepen verdeeld, zodat we er zeker van zijn dat de leerlingen aan het eind van groep 8 alle schooltaalwoorden aangeboden hebben gekregen. De clusters en betekenissen die we daarvan hebben gemaakt zijn allemaal op deze Woordwiki te vinden en die kunnen elk jaar weer gebruikt worden.

Op de Woordwiki heeft elke klas zijn eigen portaal. Dat portaal is onderverdeeld in verschillende vakken, zodat je per vak kunt zien welke clusters er al bestaan. Dit is gekoppeld aan de methodes die we gebruiken. Als een leerkracht bijvoorbeeld bij natuur thema 2 is kan hij in een oogopslag zien van welke woorden al een cluster is.

Als een leerkracht een woord selecteert, kan hij op de Woordwiki kijken of er al een cluster van bestaat. Zo ja, dan zou hij het kunnen gebruiken - eventueel door het iets aan te passen. De betekenissen van alle woorden staan ook in het (word)document zodat het een hoop tijd kan schelen.

De coördinatoren houden in de gaten of het niveau nog voldoet en of de leerkrachten hun eigen klas als uitgangspunt blijven nemen. Zo wordt voorkomen dat leerkrachten zonder nadenken clusters uit de bak of van de Woordwiki halen. m Wij hopen dat andere scholen die ook enthousiast bezig zijn met Met Woorden in de Weer ook gebruik gaan maken van onze clusters en ook van onze lege sjablonen zodat het aantal clusters steeds uitgebreider en vollediger wordt.


Terug naar het Portaal:Vierwindstreken

Deze categorie bevat geen pagina’s of media.