Handleiding-wiki

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 22 dec 2010 om 11:21
Ga naar:navigatie, zoeken
Inleidend
Wat betekent wiki?
Wikiquette
Aanmelden
Wat zie ik op een wiki-pagina
Pagina's bewerken
Bewerken
Links
Schuin/vetgedrukt
Tussenkopjes
Lijsten
Uploaden
Afbeeldingen
Tabellen
Categorieën
Naamruimtes
Extra info
Zoeken
Wikimedia Commons
Woordenlijst

Gebruikers, makers en experts van games in het onderwijs zorgen gezamenlijk voor de inhoud van deze wiki. Wilt u ook een bijdrage leveren? Hoe meer mensen bereid zijn om via deze wiki hun kennis te delen, des te waardevoller wordt de inhoud hiervan.

Ondertekenen

De redactie van deze wiki stelt het op prijs als gebruikers hun bijdrage ondertekenen met hun 'wiki-handtekening'. U kunt uw bijdrage ondertekenen door het intypen van vier tildes: ~~~~. U kunt ook aan uw teksten een interne link toevoegen naar de pagina met uw gegevens in deze wiki, bijv. [[Jansen, Piet]] in de categorie Personen. Op deze manier is het voor anderen makkelijk om met u contact te leggen als zij vragen hebben over de tekst die u hebt ingevoerd.


Pagina wijzigen

U kunt bestaande teksten wijzigen of zelf nieuwe pagina's toevoegen. Om een bestaande pagina te wijzigen klikt u op de 'edit'-tab bovenaan elke pagina. U krijgt dan in een kader de tekst te zien zoals die is ingevoerd. U kunt deze tekst wijzigen. Wilt u tussendoor bekijken hoe de pagina er dan uitziet, klik dan op de knop 'Toon bewerking ter controle'. Is de pagina naar wens, klik dan op de knop 'Pagina opslaan'.

Pagina toevoegen

Wilt u een nieuwe pagina toevoegen? Ook dat kan. Ga daarvoor naar de pagina nieuwe pagina maken. U kiest welke soort pagina u wilt aanmaken en typt in het desbetreffende vak de naam van de nieuwe pagina. Vervolgens klikt u op de knop Maak nieuwe pagina.

Voor het maken van een pagina met gebruikerservaringen van een docent maakt u door naar de pagina van de betreffende game te gaan en daar te klikken op de knop 'Schrijf commentaar docent'. Een pagina met de ervaringen van een leerling of student met een game maakt u op dezelfde wijze, maar dan klikt u uiteraard op de knop 'Schrijf commentaar leerling/student'.

Na het aanklikken van één van deze knoppen gaat u direct naar de nieuwe pagina, met daarin het sjabloon aan de hand waarvan u de nieuwe pagina kunt vullen. U voegt uw informatie toe aan dit sjabloon. Elementen uit het sjabloon die u niet wilt gebruiken kunt u weghalen. Wilt u kijken hoe de pagina eruit komt te zien, dan kunt u klikken op 'Toon bewerking ter controle'. Bent u klaar met het schrijven van uw tekst, dan klikt u op 'pagina opslaan'.

Tekstopmaak

MediaWiki, de software waarmee deze wiki is gemaakt, kent eigen opmaakcodes. Hoe u links moet maken, teksten vet of schuin kunt maken of onderstrepen, tabellen aanmaakt en afbeeldingen opneemt in uw tekst, staat beschreven in de handleiding rechts op deze pagina.

Gebruikerservaringen

Om kennis over de verschillende games en spelsimulaties in deze wiki met elkaar te kunnen delen, kan bij elke game/spelsimulatie een pagina met gebruikerservaringen worden gemaakt. Het is de bedoeling dat deze pagina's gevuld worden door de gebruikers van de game zelf: docenten en leerlingen/studenten. In deze pagina's geven zij hun ervaringen met de game.


Wilt u een richtlijn voor het delen van uw ervaringen, dan kunt u als docent de volgende vragen beantwoorden:

 • Stemmen de ervaringen overeen met de informatie die in deze wiki over de game gegeven wordt, bijv. de doorlooptijd, *systeemvereisten, niveau enz.?
 • Hoe is de game ingezet, (bijv. ter introductie van een vak, als verdiepingsmateriaal, toetsinstrument)?
 • Is de game ingezet als vervanging van bestaande lessen/cursussen? Zo ja, hoe valt die vergelijking uit?
 • Hoe is het het spelen van de game georganiseerd: in de klas of in een andere ruimte binnen de opleiding, als *thuiswerkopdracht?
 • Hoe zijn de activiteiten van de leerlingen gewaardeerd (studiepunten, toetsing enz.)?
 • Kregen de leerlingen/studenten extra informatie gegeven voorafgaand of tijdens het spel?
 • Zijn er speciale communicatiefaciliteiten georganiseerd rondom het spelen van de game?
 • Is het spel met de leerlingen/studenten geëvalueerd, en zo ja: hoe?
 • Zijn er tips voor andere docenten? Voor de makers van de game/simulatie?


Leerlingen/studenten kunnen ingaan op vragen als:

 • Stemmen je ervaringen overeen met de informatie die in deze wiki over de game gegeven wordt, bijv. de doorlooptijd, systeemvereisten, niveau enz.?
 • Hoe heb je het spelen van de game ervaren?
 • Wat vind je dat je hebt geleerd van het spelen van de game?
 • Denk je dat je wat je hebt geleerd, ook op een andere manier had kunnen leren?
 • Had je tijdens het spelen van de game extra informatie nodig?


Klik voor een overzicht van alle tot nu toe ingevoerde gebruikservaringen op:

Contact

Mocht u hulp nodig hebben bij het gebruik van deze wiki of vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u een mailtje sturen aan de beheerders van deze wiki.

Wilt u contact opnemen met één van de schrijvers van deze wiki, dan kunt u naar diens gebruikerspagina gaan. Een overzicht van iedereen die zich heeft aangemeld bij deze wiki, vindt u op de speciale pagina: Lijst van gebruikers.