Sinterklaas

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Versie door Marianne van Leeuwen (overleg | bijdragen) op 5 dec 2012 om 12:28 (Ik en Ko)
Ga naar:navigatie, zoeken

Puk en Ko


Sinterklaas en Zwarte Piet.


Sinterklaas en Zwarte Piet.
Puk en Ko


Sint en Piet.


Sint en Piet.
Ik en Ko

Sinterklaas 1 2


1 2.docx Sinterklaas 1 2
Sinterklaas2.jpg

Sinterklaasfeest

de intocht, de haven, de burgemeester, de begroeting,

de verrassing, de surprise, verrassen

de plattegrond, de route, de routebeschrijving

de pepernoten, het deeg, kneden, het recept

de stoomboot, het roer, het anker, de kombuis

de open haard, de schoorsteen, het roet, de schouw

de open haard, de verwarming, de kachel

De aankomst, het vertrek

De kleding: de mijter, de maillot; de mantel; de cape; de kraag; de jurk; het pak

Het snoepgoed: het suikergoed; het marsepein; de chocolade munt

Het verlanglijstje: het allerliefst; de wens; de folder

De boot; de stoomboot, de zeilboot, de roeiboot

gezond – ongezond

kleding Sinterklaas en Zwarte Piet

Doelwoorden Semantiseren: de drie uitjes (betekenisaspecten en kenmerken) Mijter Uitleggen en uitbreiden: Sinterklaas draagt altijd een mijter op zijn hoofd. Een mijter is rood met een goud of geel kruis aan de voorkant. Aan de onderkant is een mijter breed en aan de bovenkant heeft een mijter een punt. Uitbeelden: Vorm mijter uitbeelden Mantel Uitleggen en uitbreiden: Sinterklaas draagt een mantel. Een mantel is een soort jas. Een mantel sla je om je schouders heen, het heeft geen mouwen. De mantel van Sinterklaas is lang en rood. Aan de rand heeft de mantel een gouden of gele rand. Door de mantel heeft Sinterklaas het lekker warm. Uitbeelden: Mantel om je schouders slaan uitbeelden Staf Uitleggen en uitbreiden: Sinterklaas heeft een staf. Een staf is een soort lange stok. De staf van Sinterklaas is van goud en heeft bovenaan een krul. Mensen die veel geld hebben en deftig zijn hebben vaak ook een staf, bijvoorbeeld een koning of een koningin. Uitbeelden: Vorm staf uitbeelden Muts Uitleggen en uitbeelden: Een muts zet je op je hoofd, dan blijft je hoofd lekker warm als het buiten koud is. Een muts is slap en zacht. Zwarte Pieten dragen ook een muts. Hun mutsen hebben bovenop een veer. Een muts kan verschillende kleuren hebben, bijvoorbeeld rood, geel, groen of blauw. Roe Uitleggen en uitbeelden: Als je allemaal takjes van de boom bij elkaar bindt met een touw krijg je een roe. Een roe is dus gemaakt van allemaal takjes. Vroeger had Zwarte Piet vaak een roe bij zich. Als iemand dan niet lief was gaf Zwarte Piet met de roe een tikje op iemand zijn billen.  • Consolideeroefeningen (inoefenen van de nieuwe woorden):
  • Woordkaarten van cluster 2 laten ophangen aan de woordmuur: Wie kan de mijter ophangen aan de woordmuur? Wie kan de mantel ophangen aan de woordmuur? Wie kan…
  • Maak een zin met een woord uit cluster 2.
  • Woorden uit cluster 2 uitbeelden: Kinderen raden zo snel mogelijk het uitgebeelde woord. Ze mogen het ook aanwijzen op de woordmuur als ze het weten.
  • Kimspel: Een woordkaart van cluster 1 of 2 weghalen van de woordmuur, kinderen moeten raden wat er ontbreekt. Ze mogen het woord ook omschrijven.