Handleiding-wiki/Bewerken

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Ga naar:navigatie, zoeken


Inleidend
Wat betekent wiki?
Wikiquette
Aanmelden
Wat zie ik op een wiki-pagina
Pagina's bewerken
Bewerken
Links
Schuin/vetgedrukt
Tussenkopjes
Lijsten
Uploaden
Afbeeldingen
Tabellen
Categorieën
Naamruimtes
Extra info
Zoeken
Wikimedia Commons
Woordenlijst

De simpelste bewerking

Het schrijven van een bijdrage aan een wiki-artikel is heel gemakkelijk. Eigenlijk komt het neer op 4 stappen:

  1. Klik op het tabblad "bewerken"
  2. Schrijf je tekst
  3. Schrijf in de samenvattingsregel kort op wat je hebt gedaan (is niet verplicht)
  4. Klik op Pagina opslaan

Controleren van je wijzigingen

Je kunt het beste eerst klikken op "Bewerking ter controle bekijken" ,dan krijg je eerst je tekst te zien zoals hij er op de wiki uit zal zien, en daarna kun je nog veranderingen aanbrengen en op "Pagina opslaan" klikken.

Zandbak

Als je je nog een beetje onzeker voelt over de manier waarop je wijzigingen moet doen, kun je het beste even oefenen. Hiervoor hebben we een zandbak, waar je wat dingetjes kunt uitproberen.

Knoppen

Dat is een heel simpele bewerking. Maar met wiki kun je natuurlijk veel meer. Boven aan het bewerkingsscherm zie je deze knoppen:

Als je een deel van je tekst selecteert en klikt op de knop die je nodig hebt, worden de tekens die je nodig hebt bij het opmaken van je tekst automatisch toegevoegd. Je kunt dus de knoppen gebruiken, maar hieronder staat uitleg voor als je het zelf wilt doen.


Nieuwe pagina

Als je een pagina wilt maken die nog niet bestaat, kan dat op twee manieren. Je hebt misschien al gezien dat er blauwe links en rode links in een tekst kunnen staan. De blauwe links bestaan al, de rode niet. Dus:

Via een rode link

  • Klik op een rode link. Je komt dan in een scherm terecht waar je meteen kunt beginnen met schrijven. Als er geen rode link is, kun je ook nog in een tekst zelf een link maken (zie Links), en daar vervolgens op klikken.

Via de adresbalk van je browser

  • Typ de paginatitel die je wilt in de adresbalk van je browser. Dus na http://woorden.wiki.kennisnet.nl/........ Als je nu naar die pagina gaat, en het artikel bestaat niet, dan kun je beginnen met schrijven. Denk wel goed na over de titel van je artikel, die moet zo kort en bondig mogelijk zijn, zodat anderen hem gemakkelijk kunnen vinden. En in het enkelvoud!

Wikisyntax

Wikisoftware heeft het door een speciale wikisyntax gemakkelijk gemaakt om allerlei dingen op een pagina te kunnen laten verschijnen zonder dat je er veel voor hoeft te leren.

Een eigenaardigheidje van Wikisyntax is dat je voor een nieuwe regel 2 keer op "enter" moet drukken. Wat je ook kunt doen, is een "<br>" invoegen na de regel.

Hieronder een overzichtje van de mogelijkheden, klik op de link om naar de bijbehorende pagina te gaan: