Handleiding-wiki/Wat betekent wiki?

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Ga naar:navigatie, zoeken


Inleidend
Wat betekent wiki?
Wikiquette
Aanmelden
Wat zie ik op een wiki-pagina
Pagina's bewerken
Bewerken
Links
Schuin/vetgedrukt
Tussenkopjes
Lijsten
Uploaden
Afbeeldingen
Tabellen
Categorieën
Naamruimtes
Extra info
Zoeken
Wikimedia Commons
Woordenlijst

'Wiki' komt van het Hawaïaanse woord "wiki wiki" en betekent "snel, vlug, beweeglijk". Als je al bekend bent met wiki's zul je meteen snappen waarom dit een goede naam is. De veranderingen die worden opgeslagen in een wiki, zijn meteen zichtbaar op internet.

Kenmerken van wiki's

Samenwerking

Wiki draait om samenwerken aan een tekst, via hetzelfde computerprogramma. Het programma staat op een server, en alle tekst wordt centraal opgeslagen.

Er is geen beheerder die vooraf bijdragen moet goedkeuren, en elke deelnemer aan een project kan de tekst plaatsen die hij wil. Op de overlegpagina's bij alle artikelen kun je met mensen overleggen, zodat de artikelen mooi en goed te lezen blijven. Zo kom je samen met anderen tot een tekst / bijdrage. Dat betekent soms wel dat je bijdrage aan een artikel weer wordt veranderd.

Versies

Een wiki houdt van alle pagina's alle versies bij. Dat betekent dat je altijd kan terugzoeken wie welk stukje geschreven heeft. Ook kun je daarom heel gemakkelijk een oude versie terugzetten, en door de verschillende versies heen bladeren om te zien wat er in de loop van de tijd is veranderd

Wiki-gemeenschap

Op een wiki werk je nooit alleen. Er zijn nog vele anderen die bezig zijn met hetzelfde project. Daarom maak je deel uit van een wiki-gemeenschap (community). Het gemeenschapsgevoel is een van de belangrijkste drijvende krachten achter wiki's. Zonder gemeenschap is een wiki bijna niet op te zetten en te onderhouden.

Alle gebruikers van een wiki zijn samen verantwoordelijk voor de invulling van het project. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen helpt de wiki netjes te houden.

Gebruikersgemak

De bewerkingen die mensen schrijven, worden meteen opgeslagen en kunnen ook direct door anderen bekeken worden. Het kan dus zijn dat iemand anders vlak daarna verder gaat waar jij gebleven was. Bovendien hoef je geen speciale taal te leren, alles wat je wilt doen kan door middel van het intypen van een paar eenvoudige tekens.

Hierdoor werkt een wiki heel doorzichtig en gemakkelijk. En de inhoud kan heel snel veranderen, daarom dus de naam Wiki! De beste manier om erachter te komen wat het leuke is aan een wiki, is door er gewoon mee te gaan werken.