Handleiding-wiki/Wat zie ik op een wiki-pagina

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Ga naar: navigatie, zoeken


Inleidend
Wat betekent wiki?
Wikiquette
Aanmelden
Wat zie ik op een wiki-pagina
Pagina's bewerken
Bewerken
Links
Schuin/vetgedrukt
Tussenkopjes
Lijsten
Uploaden
Afbeeldingen
Tabellen
Categorieën
Naamruimtes
Extra info
Zoeken
Wikimedia Commons
Woordenlijst

Op een wiki-pagina staat natuurlijk een artikel. Dat is het grootste deel van de pagina. Daaromheen zie je nog een aantal andere onderdelen:

 • het zoekveld
 • tabbladen bovenaan het tekstvak
 • de linkerkolom, die dient om te navigeren door de website
 • helemaal onderaan de pagina een balk waarin wat algemene informatie staat over de wiki.

Het zoekveld

Hier kun je een woord intypen waarover je informatie zoekt. Als je op "Artikel" (of "OK") klikt, krijg je de pagina te zien, maar dat werkt alleen als je precies de goede naam in hebt getikt. Als je het niet zeker weet, kun je op "Zoeken" klikken, dan krijg je een lijst met pagina's waarin jouw zoekterm voorkomt.
Er zijn nog andere manieren van zoeken op een wiki. Zie hiervoor het hoofdstukje Zoeken.

De tabbladen

Bij elk artikel krijg je automatisch een aantal tabbladen te zien. Als je erop klikt, zie je dat de inhoud van het scherm verandert. Er is een verschil in het aantal tabjes dat je ziet wanneer je niet aangemeld bent en wanneer je wel aangemeld bent.

Zonder aan te melden

Artikel

Onder deze tab vind je - de naam zegt het al - het artikel zelf. Maar bij alle wiki's vind je naast het artikeltabje nog een aantal andere tabs, die het artikel tot een echt wiki-artikel maken.

Overleg

Hier horen opmerkingen thuis over de tekst of de inhoud van het artikel. Soms zijn die pagina's leeg, omdat er gewoon niet getwijfeld wordt aan het artikel. Maar bij andere artikelen is de overlegpagina vele malen langer dan bij andere.

Bewerk (of edit)

Dit het scherm waar je het artikel kan bewerken. Zie Handleiding-wiki/Bewerken. De bewerkingspagina is een essentieel onderdeel van een wiki: als je niet kunt bewerken, is het ook geen wiki maar een website!

Geschiedenis

Dit is ook een heel belangrijk voor een wiki. In de GNU/FDL-licentie staat namelijk dat je de geschiedenis van een artikel altijd moet bewaren. Alle versies en alle auteurs (schrijvers) van een artikel blijven dan ook altijd op de wiki staan.

Na aanmelden

Wijzig titel

Als je bent aangemeld, kun je de titel van een pagina wijzigen. Dat gaat heel gemakkelijk: je typt de nieuwe naam in, en klik op "Verplaats pagina" en het is klaar. De pagina met de oude titel wordt vanzelf een "redirect" naar de nieuwe pagina, zodat links niet doodlopen, maar worden "doorverbonden".

Sjabloon:Pasop denk goed na waar je mee bezig bent. Bedenk dat er ook pagina's zijn die naar het artikel verwijzen. Als je de titel van een pagina wijzigt, moet je dus eigenlijk alle links in de verwijzende pagina's ook veranderen. Dat kunnen er soms honderden zijn! Als je niet zelf het artikel bent begonnen, is er een hele grote kans dat iemand anders het niet eens zal zijn met je titelwijziging.

Volg

Een volglijst is heel praktisch als je pagina's in de gaten wilt houden die jou bijzonder interesseren, of waar je aan meegeschreven hebt. Je krijgt hem alleen te zien als je aangemeld bent, en alleen dan kan je kan ook artikelen toevoegen.

Het enige wat je hoeft te doen is op het tabje "Volg" te klikken, en de pagina staat op je volglijst. Klik je nu rechtsboven in het scherm op de link "Volglijst", dan krijg je alle laatste wijzigingen te zien van de artikelen op je volglijst.

De linkerkolom

In de linkerkolom staat een aantal links, die naar handige pagina's op een wiki verwijzen. Ze kunnen per wiki verschillen, maar hieronder staan een paar speciale links uitgelegd.

Recente wijzigingen

Hier vind je een lijst van alle laatste bewerkingen die hebben plaatsgevonden.

Volg links/Verwante wijzigingen

Als je op deze link klikt, krijg je een lijst te zien met alle recente wijzigingen van de interne links die er in het artikel zitten. Ze staan in een lijst, op de volgorde waarin de laatste wijziging werd aangebracht. Eigenlijk doet deze link dus precies het omgekeerde van de Referenties-link.


Pagina A -->                               --> Pagina V
Pagina B -->                               --> Pagina W
Pagina C --> verwijzen naar:   Pagina M:      verwijst naar    --> Pagina X
Pagina D -->   ^                        ^    --> Pagina Y
Pagina E -->   | REFERENTIES       VERWANTE WIJZIGINGEN |    --> Pagina Z
                      (OF "VOLG LINKS")

Upload

Deze link kun je volgen als je afbeeldingen toe wilt voegen aan de wiki. Zie daarvoor verder hoofdstuk Uploaden.

Sjabloon:Pasop Op foto's, tekeningen en schilderijen zit vaak auteursrecht. Wees dus heel voorzichtig met het uploaden van afbeeldingen, en lees heel goed wat er op de upload-pagina staat voordat je een afbeelding erop zet!

Speciale pagina's

Op de link "Speciale pagina's" vind je alle systeempagina's van de wiki die je bezoekt. Als je net begint op een wiki, snap je misschien nog niet waar ze allemaal voor zijn, maar het is goed om te weten dat dit een plek is waar je ook naar informatie kan zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een lijst krijgen van de kortste artikelen, maar ook een lijst met alle gebruikers van de wiki. Kijk maar eens rond.