Mijn naam is haas

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder de naam Mijn naam is Haas verschijnen er dit jaar diverse serious games op het gebied van taalontwikkeling bij 3- tot 7-jarigen.

Zoals u hebt kunnen lezen in Prima PO is het heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd hun woordenschat goed ontwikkelen. De verwachting is dat Mijn naam is Haas daar een positieve bijdrage aan kan leveren. Rond je 18e bestaat de woordenschat van je moedertaal uit zo’n 60.000 woorden. Gemiddeld leert een kind iedere 90 minuten een nieuw woord. Dat zijn woorden die het kind actief gebruikt. Ook kunnen dat woorden zijn die een kind wel begrijpt, maar nog niet zelf gebruikt. Dat noemen we de passieve woordenschat. Kinderen rond de 4 gebruiken (gemiddeld) actief 1.500 woorden. Hun passieve woordenschat ligt op dat moment op het dubbele aantal van 3.000 woorden. Van 4 naar 5 jaar zie je een verdubbeling van de actieve woordenschat. Als kinderen 6 jaar zijn, ligt hun actieve woordenschat op zo’n 3.500 woorden. De passieve woordenschat stijgt de eerste schooljaren van een kind met zo’n 800 woorden per jaar. Door een goede ontwikkeling van de woordenschat begrijpen kinderen verhalen, kunnen ze zelf verhalen vertellen en begrijpen ze de structuur van een taal.


Je kunt vast een voorproefje met bewegend materiaal zien op http://teaser.mijnnaamishaas.nl


Geïnteresseerd in de taalontwikkeling bij jonge kinderen? www.taalonderwijs.nl www.detaallijn.nl www.mijnnaamishaas.nl http://nieuwsbrief.mijnnaamishaas.nl/

Download hier het volledige artikel (pdf)

BRON: http://www.prima-online.nl/magazines/PO/50/149Mijn naam is Haas: serious game voor school en thuis


Mijn naam is Haas is een‘serious game', een interactief spel voor op school en thuis, waarbij kinderen van 3 tot 7 jaar spelenderwijs leren in een geanimeerde, verhalende omgeving. De focus ligt op de woordenschat, maar ook andere vaardigheden worden op speelse wijze ontwikkeld. In 2010 won het spel de Best Serious Game Award.


Inhoud en vaardigheden In Mijn naam is Haas beleven kinderen samen met Haas een avontuur in een wereld die zij zelf tekenen. De tekeningen van het kind beïnvloeden direct het verhaal. Nieuwe woorden worden op speelse wijze aangeboden, zodat de woordenschat wordt vergroot. Ook ontwikkelen kinderen op deze manier hun verhaalbegrip, hun probleemoplossend vermogen en computervaardigheden. Door kinderen de game in tweetallen te laten spelen, worden bovendien hun sociaal-emotionele vaardigheden versterkt.

Producten Onder de noemer Mijn naam is Haas vallen cd-roms voor de thuismarkt, prentenboeken en online games voor het onderwijs. Het spel Verhalen van de wereld van Haas is voor Amsterdamse scholen ontwikkeld. Momenteel wordt de online omgeving Op pad met Haas ontwikkeld, waarbij de spellen te spelen zijn aan de hand van 8 verschillende thema's.

Voor wie? Iedere school kan een abonnement nemen, voor 15 euro per maand per klas. Dit bedrag geldt alleen voor de Verhalen van de wereld van Haas. Scholen kunnen zich aanmelden om Op pad met Haas te testen, de grote online omgeving die in de loop van schooljaar 2010/2011 online komt.

Nieuwe ontwikkelingen Via een nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ontstaan Mijn naam is Haas is gemaakt door drie creatieve ontwerpers in samenwerking met het Expertisecentrum Nederlands, en uitgebreid getest op pilotscholen. Het project won verschillende prijzen voor jong talent binnen de nieuwe media. De illustraties zijn van de hand van illustrator Wouter Tulp. In 2010 won het spel de Best Serious Game Award.

Meer informatie

Mijnnaamishaas.nl Verhalen van de wereld van Haas (educatieve website) Neem abonnement op de nieuwsbrief Mijn naam is haas Mijn naam is Haas: Winnaar Best Serious Game 2010 Expertisecentrum Nederlands

Bron: http://www.cultuurplein.nl/po/lesmateriaal/nieuwemedia/haas