Woordwiki:Videohandleiding

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Ga naar:navigatie, zoeken

Video toevoegen

Bij de artikelen kun je ook filmpjes plaatsen. Er zijn verschillende plekken op internet waar interessante filmpjes te vinden zijn. Hieronder een opsomming van de plekken waar je filmpjes kunt vinden en op welke manier je ze op Woordwiki kunt zetten. Als je trouwens zelf een filmpje wilt maken, kun je hier lezen hoe je dat kunt doen. Hier zie je ook een voorbeeld van de beeldbank filmpje maken

Teleac Beeldbank

Filmpjes van de Beeldbank zijn opgenomen bij de artikelen. Op dit moment is er een link naar de filmpjes opgenomen. Op het moment dat we op WikiKids de filmpjes kunnen embedden (zoals bij YouTube nu al kan) passen we de pagina's aan. Nu is Beeldbankfilmpje op de volgende manier opgenomen: een directe link naar het filmbestand. De directe link krijg je als je filmpje start en met de rechter muisknop op de player klikt. Je kiest daarna in het snelmenu dat dan in beeld komt voor Eigenschappen. De link achter Locatie kopieer je dan. De link plak je in wikikids.

Zo ziet de link van een filmpje over de reddingshond er bijvoorbeeld uit:

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/teleacnot/beeldbank/20051109_hond01_high.wmv

Om er een mooie tekstlink van te maken maak je het op als externe link. Dat ziet er dus zo uit

[http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/teleacnot/beeldbank/20051109_hond01_high.wmv Reddingshonden in de bergen]

Je gebruikt één rechte haak om te openen. Daarna volgt de externe link. Los daarvan komt de tekst te staan waarop je kunt klikken. Tenslotte sluit je weer af met een rechte haak.

In beeld komt dat er dan zo uit te zien:

Reddingshonden in de bergen

Klokhuis

YouTube

Een video van YouTube kun je direct afspelen op een pagina van een artikel in WikiKids. Dat heet een "embedded video". Dat is Engels voor een "ingesloten video". De video blijft staan op YouTube maar kun je bekijken op Woordwiki.

Een video toevoegen

Om een video van YouTube op WikiKids te zetten heb je de id-code nodig. Die id-code vind je door naar de URL (het internetadres) te kijken van de pagina waarop de video staat op YouTube. De letters en cijfers na de "v" is de id-code.

Bijvoorbeeld voor de URL: http://www.youtube.com/watch?v=CCz1kmfqL7g is de id-code CCz1kmfqL7g.

Een YouTube video kun je opnemen met de code:

{{#widget:Youtubesmall|id=...}}

De id-code zet je tussen de tags in plaats van de puntjes.

{{#widget:Youtubesmall|id=id-code}}

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

{{#widget:Youtubesmall|id=CCz1kmfqL7g}}

En geeft als resultaat:

Fout in widget Youtubesmall: Unable to load template wiki 'Youtubesmall'