Handleiding-wiki/Wikimedia Commons: verschil tussen versies

Uit woorden.wiki.kennisnet.nl
Ga naar:navigatie, zoeken
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
{{Hoofdpagina/Portalen}}
 
{{Navigatie Handleiding}}
 
{{Navigatie Handleiding}}
  
Zoeken op een wiki kan op een aantal verschillende manieren.
 
  
== Zoekveld ==
 
In de linkerkolom zie je een zoekveld staan. Daarmee kun je op twee verschillende manieren zoeken:
 
;Op artikel:Via de linkerknop ("Go" of "OK" of "Artikel") zoek je naar artikelen met de naam die je hebt ingetikt. Als het artikel niet bestaat, dan krijg je een nieuw veld, waarin je je zoekvoorkeuren verder kan instellen. Je kunt dan verder zoeken in een aantal [[Handleiding-wiki/Naamruimtes|naamruimtes]], die ze zelf kan kiezen. De zoekvoorkeuren kun je ook instellen onder de link "Voorkeuren" rechtsboven in je scherm.
 
  
;Op term:Met de rechterknop ("Search" of "Zoeken") zoek je naar woorden die voorkomen in een artikel. Als er een artikel is met die naam, zal die bovenaan komen te staan, en daaronder staan pagina's waar de ingevoerde tekst ook op voorkomt.
+
[http://commons.wikimedia.org Wikimedia Commons] is een project waar vrije bestanden verzameld worden. Iedereen die een afbeelding of een ander mediabestand vrij wil geven kan daar afbeeldingen uploaden.  
  
== Met Google ==
+
Het is dus ook een goede plek om afbeeldingen vandaan te halen voor de illustratie van een artikel.
Met Google is het ook mogelijk om te zoeken in een bepaalde website. Het is het proberen waard om Google te gebruiken, ook al kan het zijn dat Google de site waar je op zit nog niet kent.
 
  
Je zoekt binnen deze site door na het zoekwoord te typen:  
+
Als het je is gelukt om afbeeldingen te vinden die je wilt gebruiken, dan is het van belang om een paar dingen te weten:
site:(domeinnaam van de site)
+
*Als je de afbeelding gaat gebruiken voor een van de Wikimedia-projecten, dan hoef je hem niet te downloaden en opnieuw te uploaden. Je kunt de afbeelding gewoon in je tekst zetten op de manier die in het hoofdstukje [[Handleiding-wiki/Afbeeldingen|Afbeeldingen]] is beschreven.
zonder <nowiki>"http://www."</nowiki>
+
*Als je de afbeelding gaat gebruiken voor een ander project, dan moet je hem downloaden en in het andere project uploaden. Geef bij het uploaden '''altijd''' aan waar je de afbeelding vandaan hebt (link vermelden), en onder welke licentie hij daar vrijgegeven werd.
  
Voor meer tips over het zoeken met Google, kijk op http://www.google.nl/intl/nl/help/refinesearch.html#domain
+
[[Category:Handleiding]]
 
 
== Categorieën ==
 
Als je al een artikel hebt gevonden, kun je verder zoeken in de categorieën die onderaan de tekst van het artikel staan.
 
 
 
Je kunt ook in het algemeen in de categorieën zoeken, meestal is er een algemene categorie als [[:Categorie:Alle categorieën]] of [[:Category:All]].
 
 
 
Ook via de "speciale pagina's in de linkerkolom kun je categorieën doorzoeken:
 
 
 
"Speciale pagina's" --> "Alle pagina's" (of "All Pages") --> in het dropdownmenuutje "Categorie" (of "Category") selecteren.
 
 
 
== Referenties ==
 
Zie [[Handleiding-wiki/Wat_zie_ik_op_een_wiki-pagina#Referenties|Referenties]]
 
 
 
== Verwante wijzigingen ==
 
Zie: [[Handleiding-wiki/Wat_zie_ik_op_een_wiki-pagina#Volg_links.2FVerwante_wijzigingen|Volg links/verwante wijzingen]]
 
 
 
== Bijdragen gebruiker ==
 
Als je op de gebruikers- of overlegpagina bent van een andere gebruiker van de wiki, dan zie je in de linkerkolom een link "Bijdragen per gebruiker" (of "User contributions"). Deze link laat alle bijdragen van één bepaalde gebruiker zien. Zo kun je zien wat iemand interessant vindt om over te schrijven, of waar hij veel verstand van heeft.
 
 
 
[[Category:Handleiding-wiki]]
 

Huidige versie van 22 dec 2010 om 14:02


Inleidend
Wat betekent wiki?
Wikiquette
Aanmelden
Wat zie ik op een wiki-pagina
Pagina's bewerken
Bewerken
Links
Schuin/vetgedrukt
Tussenkopjes
Lijsten
Uploaden
Afbeeldingen
Tabellen
Categorieën
Naamruimtes
Extra info
Zoeken
Wikimedia Commons
Woordenlijst


Wikimedia Commons is een project waar vrije bestanden verzameld worden. Iedereen die een afbeelding of een ander mediabestand vrij wil geven kan daar afbeeldingen uploaden.

Het is dus ook een goede plek om afbeeldingen vandaan te halen voor de illustratie van een artikel.

Als het je is gelukt om afbeeldingen te vinden die je wilt gebruiken, dan is het van belang om een paar dingen te weten:

  • Als je de afbeelding gaat gebruiken voor een van de Wikimedia-projecten, dan hoef je hem niet te downloaden en opnieuw te uploaden. Je kunt de afbeelding gewoon in je tekst zetten op de manier die in het hoofdstukje Afbeeldingen is beschreven.
  • Als je de afbeelding gaat gebruiken voor een ander project, dan moet je hem downloaden en in het andere project uploaden. Geef bij het uploaden altijd aan waar je de afbeelding vandaan hebt (link vermelden), en onder welke licentie hij daar vrijgegeven werd.